Få svar på hvorfor kvinder er betydeligt mere sårbare i trafikken end mænd

'Menneskeheden er hankøn, og når manden definerer kvinden, gør han det ikke ud fra hende selv, men i forhold til ham'. Sådan lød det fra den franske filosof Simone de Beauvoir i 1949. Bilbranchen er stadig maskulin, men en ny kollisionsdukke skal nu styrke kvinders sikkerhed

16. oktober 2023

Selv om mænd kører mere uansvarligt og langt oftere er involveret i bilulykker end kvinder, er kvinder betydeligt mere sårbare i trafikken. Undersøgelser viser, at en kvinde har 73 procent større risiko for at pådrage sig alvorlige skader ved frontalsammenstød. Samtidig har kvinder 17 procent større risiko for at dø i en bilulykke end en mand, og kvinder er næsten dobbelt så tilbøjelige til at blive fastklemt i bilvraget.

I bogen 'Usynlige kvinder - Skævvredne data i en verden designet til mænd' beskriver forfatteren Caroline Criado Perez, hvordan mange produkter, systemer og politikker er baseret på data, der ignorere eller udelukker kvinder. Det fører til en verden, hvor kvinder er dårligere stillet, udsat for større risici og mindre komfortable end mænd. Det gælder også kvindelige bilister.

Ifølge Perez er bilsæder, nakkestøtter, seler og airbags i biler primært testet med kollisionsdukker, som minder mere om mænd end kvinder i vægt, højde og bygning. Det betyder, at kvinder har større risiko for at få alvorlige skader ved frontalsammenstød eller piskesmæld.

Manden som standarden
Allerede i 1949 påpegede den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir, at der er tradition for at betragte manden som standarden og kvinden som 'Det andet køn', hvilket er titlen på hendes berømte værk:

"Menneskeheden er hankøn, og når manden definerer kvinden, gør han det ikke ud fra hende selv, men i forhold til ham. Hun betragtes ikke som et selvstændigt væsen... Han er subjektet, det Absolutte - hun er det andet."

Ifølge Caroline Criado Perez er kvinder stadig i høj grad 'det andet køn', og derfor skriver hun i sin bog, at "de farer, der i bedste fald er forbundet med at være henvist til status af en undertype af mænd, er mindst lige så alvorlige og reelle, som de nogensinde har været".

Opfattelsen af manden som standard er ifølge Perez helt grundlæggende for strukturen i det menneskelige samfund. Det er en gammel vane, og den er dybt indgroet.

Den triste statistik
Når biler historisk set har været udviklet til mandekroppen, har det konsekvenser for kvinders sikkerhed i trafikken:

  1. Letvægt øger risiko for piskesmæld: Bilsæder er generelt stive og bygget til tunge personer, hvilket øger risikoen for, at de forholdsvis lettere kvinder accelereres fremad i en bilulykke og får piskesmæld i nakken.
  2. Kvinder sidder i dårlig position: Kvinder er ofte mindre end mænd og er nødt til at skubbe sædet langt frem for at nå pedalerne. Positionen øger risikoen for indre blødninger og alvorlige skader ved frontalsammenstød.
  3. Crashtest-dukker ligner mænd: Når bilproducenter tester sikkerheden af seler, nakkestøtte og airbags, foregår det primært med kollisionsdukker, som af vægt, højde og bygning minder mere om mænd end kvinder.

Godt nyt på vej mod fremtiden
Men nu er der gode nyheder til kvindelige bilister. Et hold af svenske ingeniører har designet den første dukke efter den gennemsnitlige kvinde. Det er Astrid Linder, direktør for trafiksikkerhed ved det svenske 'National Road and Transport Research Institute', der står bag den nye teknologi. 

Linder mener, at hendes forskning kan være med til at forme den måde, biler specificeres på i fremtiden, og hun understreger de vigtige forskelle mellem mænd og kvinder. Kvinder er i gennemsnit kortere og lettere end mænd, og de har forskellige muskelstyrker. Derfor reagerer de fysisk forskelligt i en bilulykke.

"Vi har forskelle i formen på torsoen og tyngdepunktet og omridset af vores hofter og bækken," forklarer hun til BBC.

Astrid Linder vil have myndighederne til at håndhæve brugen af den gennemsnitlige kvinde, hun har udviklet.

Kilder: Illustreret Videnskab,  BBC, Femina